miércoles, 24 de octubre de 2012

Malgrat de Mar


Avui a les 10 del matí alguns representants del sector cultural es reuniràn amb el Sr Mascarell per poder trobar solucions pel (pésim) programa cultural actual. Totes les persones que volen donar suport a aquesta reunió, estan convocades a davant del Centre Ars Santa Monica a les 10 del dia d'avui.
Aquesta reunió és tan important com altres manifestacions que han surgit els últims mesos. Aquesta reunió es de caràcter urgent. Degut a les retallades i les decision presses pel Govern, la gran majoria de companyies en el sector de la dansa i de les arts visuals hauràn de tancar portes o submergir-se en un deute que, probablement, pagarien durant tota la seva vida. A mode de recordatori, la Generalitat ha decidit congelar les ajudes donades a diversos sectors culturals. Aquestes ajudes, que ja han estat seleccionades i que formen part del any 2012, són ajudes concedides peró no pagades. Quant la Gene et concedeix una ajuda cultural, tu has de declarar el cost total dels teus diners i, en aquest cas, la Gene demana exactament el mateix. Del que no som conscients i és el que fa encara més fràgil aquesta situació, és que, per una part, els artistes és troben amb la impossibilitat de declarar uns diners com a gastats degut a que no els tenen (ja que la Generalitat no els hi ha entregat) i, per una altra banda, i per fer-ho més complicat, si no reben l'ajuda de la Generalitat la resta de subvencions que rebin també queden cancel·lades. Aixó vol dir que si el Govern espanyol i la INAEM et donen uns diners, te'ls retiraràn degut a que la teva sol·licitud de diners (en la qual hi havia la Generalitat) és cancel·lada. En els últims anys, diversos espais d'art contemporani i de noves formes, han sigut tancats, així com companyies estables que formàven part de l'escena catalana i espanyola. La cultura contemporànea té el perill de desapèreixer.
Aquesta és una situació molt débil ja que, en certa manera, s'estan matant els recursos per fer visible la cultura contemporànea que, en poques paraules, hauria de ser la cultura dels nostres temps.
Em pregunto si aquesta problemàtica no hauria de ser considerada per a cadascú dels habitants d'aquest país i, sobretot, que la gent de poble no es pensi que això només te a veure amb la ciutat.
 Aquí hi estem tots fotuts i tots notarem les conseqüencies.
Com que sóc de poble, haurè de parlar dels pobles. Dona la sensació que molts pobles tenen l'excusa perfecte per no comprometre's en debats polítics ( i, afegeixo, humans) ja que són "debats de ciutat". El poble és una urbe que ha estat anestesiada d'una manera que quasi fa por. El poble són petites bombolles que representen la gran escala d'allà on som, representen els quatre xupa-càmeres de torn ( i que, a vegades, sona que s'hi foten com és posen al grup de pescadors) que volen està sentats en una trona del Ajuntament. Em prenc la modèstia de parlar d'un poble que segurament serà el reflex de molts altres. Malgrat de Mar és un poble de la costa del Maresme. En aquets poble hi ha un teatre que està més tancat que buit, en aquest poble hi ha un munt d'artistes i persones amb talent que éstan tapades per la "tranquil·litat i lo rutinari" del poble i,a més a més, no reben cap resposta de la regidoria de cultura en les seves demandes. Em pregunto, quina és la responsabilitat que pren un Ajuntament com el de Malgrat de Mar amb temes cutlurals? A veure, el que està clar es que la Regidoria de Cultura de Malgrat de Mar està anestesiada desde fa anys, i omplen la butlleta d'entreteniment amb grups de teatre amateur-amb-ganes. De totes maneres, no hauriem de confondre la cultura amb l'entreteniment. Per molt que la gent vulgui tenir un hobby cultural, no vol dir que el terreny o el teixit cultural del poble estigui assolit. Ni de bon tros!! L'excusa aquesta de que el poble fa el poble, s'hauria d'acabar ja que és una manera i un pretext perquè la regidoria no mogui ni un dit fins que no hi hagin propostes. Crec que ha arribat el moment d'exigir uns mínims en la vida cultural de cada poble, una cultura que és necesària i que necesita d'un suport molt més enllà de la ciutat.
Segurament, molts podrien destruir la meva opinió, amb comentaris sobre que la gent "no està per aquestes coses". La gent "no està per aquestes coses" perquè en cap moment els hi has demostrat l'importància que té. La cultura és, fins i tot, la televisió que mires. Compte! Hem arribat a un punt en que tot és quasi banal i res té l'importància que haria de tenir. Els ciutadans han de canviar el seu rol, peró l'Ajuntament ha d'oferir l'espai perquè aixó sigui una possibilitat i no un impediment.

La situació social actual és fràgil peró aquesta no era hauria de ser una raó per amagar el cap sota l'ala i està ocupats amb les nostres rutines. Entenc les individualitats de cadascú, peró tambè entenc que l'individu és una representació d'altres casos. Per tant, si ens posem junts, si comuniquem, si parlem de manera constructiva, si compartim dubtes, si demanem i proclamem el que necesitem, si ens activem, si reflexionem a partir del que tenim al voltant, si mirem a on van els notsres diners, si mirem que fa l'Ajuntament que el poble ha escollit, etcetera... Poder podriem arribar a destruir i enderrocar algunes de les coses que la crueltat de l'estabilitat imposada i dels poders invisibles ens porten empastifan desde fa anys.



No hay comentarios: